به كارگيري بتن، به عنوان يك ماده اصلي ساختماني، نياز به قالب بندي، داربست و اختصاص زمان براي گيرش، عملآوري و مقاوم شدن آن دارد. از اينرو، از مدتها قبل، ساخت قطعات بتني پيشساخته مورد توجه قرار گرفت و پيشرفتهاي چشمگيري به لحاظ ارائه انواع سيستمهاي پيش ساخته حاصل شد.
ايراد اصلي استفاده از قطعات پيشساخته بتن مسلح، در درجه اول، نحوه اتصال قطعات است كه يك مشكل سازهاي است، و در درجه دوم، حمل قطعات از كارخانه به محل نصب است كه يك مشكل اقتصادي محسوب ميشود. مشكل دوم از آنجا ناشي ميشود كه قطعات بزرگ معمولاً سنگين و حجيم هستند، لذا هزينه و زمان حمل آنها قابل ملاحظه است. به همين دليل، سعي شده است تا حجم يا وزن و يا زمان حمل قطعات تا حد امكان كاهش يابد.
سيستم ساختماني، كه در اينجا مورد بررسي قرار ميگيرد، در دههي هشتاد ميلادي تحت عنوان «پانلهاي ساندويچي(3D Sandwich Panel) به روش بتن پاشي در پاي كار (Shot Crete)» به بازار جهاني معرفي شد و در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار گرفت. لازم به توضيح است اولين نسل اين سيستم در سالهاي قبل از انقلاب اسلامي در ايران توليد شد و مورد استفاده قرار گرفت. كشورهاي ارائه كننده اين سيستم درابتدا اتريش و ايتاليا بودند. لازم به توضيح است اين سيستم، با توجه به ضوابط حاكم در كشورهاي نامبرده، كاربرد چنداني ندارد و محدود به ساخت و ساز معدود ويلايي در خارج از شهرها ميشود. در سالهاي بعد، ساخت و فروش آن در كشورهايي مانند چين، افغانستان، عراق، تركيه، برزيل، آرژانتين، كلمبيا و ايران گسترش يافت.
در سيستم پانل ساندويچي، صفحات متشكل از پانل عايق حرارتي (پلي استايرن منبسط يا پلييورتان)، همراه با دو شبكه فلزي در طرفين عايق، كه به وسيلهي مفتولهاي فولادي مورب به يكديگر متصل شدهاند، يك شبكه فلزي سه بعدي را تشكيل ميدهد.
اين قطعات پس از انتقال به محل احداث ساختمان، به يكديگر متصل و از دو طرف به آنها بتن پاشيده ميشود. از تلفيق پانل و بتن، سازه ساختمان حاصل ميشود.
در توليدات متداول در ايران، لايه عايق حرارتي از ورقهاي پلي استايرن با ضخامتهاي متفاوت تشكيل ميشود. در ضمن، در برخي محصولات، عايق حرارتي در دو طرف رويه موجدار است.
بر اساس بررسيهاي انجام شده، قابليت احداث ساختمان تا دو طبقه، با استفاده از قطعات متداول اين سيستم، و با رعايت اصولي وجود دارد.
براي طبقات بيشتر، اين قطعات صرفاً ميتوانند نقش جداكننده عمودي داشته باشند، و نقش سازهاي نخواهند داشت. در نتيجه، لازم است با استفاده از اسكلتهاي بتني و فولادي، ايستايي بخشهاي مختلف ساختمان تامين شود.
ابعاد قطعات توليد شده متفاوت است، اما معمولاً به ابعاد 1*3 متر توليد ميشوند. اين قطعات بسته به ميزان بار پيشبيني شده و نحوه استفاده، در انواع متفاوتي توسط كارخانههاي مختلف توليد ميشوند. تفاوت مشخصات قطعات توليدي، غالباً در نوع و قطر فولاد مصرفي براي شبكهها، اندازه چشمههاي شبكه، ضخامت ديوار و نحوه قرارگيري و اتصال ميلگردهاي مورب است.
سقفها را ميتوان از پانلهاي اين سيستم و با استفاده از قطعات خاص سقفي اجرا كرد. لازم به توضيح است اجراي سقف با اين سيستم با پيچيدگيهايي از جمله سختي پاشيدن بتن به سطح زيرين، زياد بودن ضايعات بتن و خيز سقف هنگام اجرا، رو به رو است. به همين علت، در بسياري موارد، سقفهاي ساختمان، به روشهاي ديگري، مانند تيرچه و بلوك، اجرا ميشود. در اين سيستمها كلافبندي مناسب در انتهاي فوقاني ديوارها ضروري است.
بتن مورد استفاده براي پاشيدن در طرفين قطعات، بايد از نوع ريزدانه و با رواني در حد مجاز باشد، تا علاوه بر امكان پاشيده شدن به وسيله پمپ، مقاومت لازم را نيز داشته باشد. ضخامت بتن پاشيده شده در شرايط متعارف، در هر طرف ديوار در حدود پنج سانيمتر است كه حدود دو و نيم سانيمتر پوشش بر روي شبكه فولادي ايجاد ميكند.
بررسي نقاط قوت و ضعف سيستم صفحات ساندويچي با بتن پاششي (تري دي پانل)
نقاط قوت سيستم:
سهولت شكلدهي به پانلها براي انطباق آن با طرحهاي معماري
ضخامت نسبتاً كمتر ديوارهاي خارجي در مقايسه با ديوارهاي خارجي متداول. البته در صورتيكه براي جوابگويي به انتظارات صرفهجويي در مصرف انرژي، ضخامت عايق حرارتي افزايش يابد، ضخامتها تقريباً يكسان خواهد بود.
در حالت سيستم كامل، ايفاي نقش جداكننده و عضو سازهاي به صورت همزمان
پيوستگي بين كليه ديوارها و سقف ساختمان و در نتيجه بازپخش و توزيع مطلوب نيروها در اعضاي مختلف سازه
در حالت سيستم كامل، ايجاد اتصالات خطي در محل تلاقي پانلهاي سقفي به پانلهاي ديواري (به جاي اتصالات گروهي)، در نتيجه توزيع يكنواختتر نيروهاي اعمال شده در اعضاي ديواري، و نظارت بيشتر و بهتر بر حسن اجراي اتصالات
سهولت و سرعت نصب و آماده سازي پانلها براي بتن پاششي، به دليل سبكي و محدوديت اقدامات اجرايي
عدم نياز به امكانات سنگين نصب
قابليت انطباق با شيوههاي طراحي مدولار
عدم وجود محدوديت خاص در مورد پرداخت نهايي سطوح و تنوع در نما. البته بهترين توجيه اقتصادي در حالت نماي ساده با رنگ يا خود رنگ است
سهولت تامين مصالح و تجهيزات مورد نياز در داخل كشور
وابستگي اندك به فناوريهاي خارجي
امكان موازي كردن اقدامات اجرايي، با توجه به عدم نياز به قالب و قالببندي
امكان كاربرد قطعات چندكاره و تيپ و محدود بودن مصالح و قطعات مورد نياز
هوابندي نسبتاً مناسب ديوارهاي خارجي ساختمان
وجود دانش فني قابل قبول و ضوابط طراحي (سازه، ايمني در برابر آتش) در مورد ساختمانهاي كوتاه مرتبه
عدم وجود محدوديت شعاع حمل و مصرف اقتصادي
اندك بودن احتمال آسيب ديدگي قطعات در حمل و نقل
نقاط ضعف سيستم:
در حالت سازه كامل 3D، محدوديت ارتفاع ساختمان و دهانههاي سقفهاي آن
ديوار خارجي تمام شده نيز، برخلاف جداكنندههاي متداول (تيغه گچي يا سفالي) در گروه ديوارهاي سنگين قرار ميگيرد
ضخامت بالاي ديوارهاي داخلي در مقايسه با ديگر تيغههاي متداول
محدوديت ابعاد بازشوها در حالت سيستم كامل 3D (طبق ضوابط طراحي سقفها و ديوارهاي بتن مسلح)
عدم امكان بازيافت مصالح و استفاده مجدد
لازمه ارائه آموزشهاي تخصصي لازم براي اجراي بخشهاي مختلف
نقش تعيين كننده عوامل اجرا در دقت و كيفيت اجرا، به ويژه در مورد بتن پاششي
تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
مهندسی سازه
و آدرس
gahramanzade.LXB.ir لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.